Britt-Marie Toregard

Hur jag upptäckte min hypotyreos

På den tiden när jag jobbade som plastikkirurg så åkte jag ofta till USA på kongresser och vidareutbildning.  Vid ett tillfälle när jag satt där under en kongress i en mörk föreläsningssal och var väldigt förväntansfull inför nästa föreläsare kände jag plötsligt att jag var otroligt trött och hade jättesvårt att hålla mig vaken. Jag förstod inte varför då, utan tyckte mest att det var konstigt. Efteråt brukade vi kollegor diskutera om föreläsningen och kanske gå ut och äta middag, men det var det inte tal om för min del, utan jag gick raka vägen upp på mitt rum och skulle sova. Trodde jag. Istället låg jag och stirrade i taket och jag minns att tänkte: ”Jag är sjuk.”

Jag åkte hem tidigare från USA den gången, det var ju ingen mening att stanna när man inte kunde hålla sig vaken på föreläsningarna. När jag kom hem pratade jag med en kollega och berättade att jag skulle förtidspensionera mig eftersom att jag inte mådde bra, kliniken skulle jag då skänka bort till en kollega så det allt var redan klart, i princip. ”Du är inte klok”, sa hon, ”det kan du ju inte göra, du måste ju åtminstone gå och ta prov”. Så jag gick till Sofiahemmet och tog några blodprover, som visade en liten förhöjning av TSH. Jag ringde en annan kollega, en endokrinolog (specialist inom området), och frågade om han skulle börja behandla en patient med de värden jag fått ut av mina prover. Det skulle han inte. Han kan ju inte förstå, eller ens ana, hur trött jag är, tänkte jag och började istället medicinera mig själv.

Jag skickade min sköterska ner till apoteket med ett recept och hämtade ut en burk Levaxin, och eftersom att jag inte visste hur jag skulle medicinera började jag med den lägsta dosen, och sen har jag successivt ökat till vad som passar mig bäst. Redan efter min första tablett kände jag att det var som att jag vaknade upp, vilket var en fascinerande upplevelse. Det är rätt ovanligt att människor reagerar så snabbt på medicinen, men jag gjorde faktiskt det.

Jag började jobba med hypotyreosHypotyroidism Type 2

Ungefär 15 år senare läste jag en bok av Mark Starr, Hypothyroidism type 2, som verkligen fångade mig. Jag blev så intresserad av ämnet att jag läste allt jag kom över om hypotyreos, och jag insåg att det fanns en otrolig problematik bakom sjukdomen. Jag insåg hur många det var som inte fick hjälp med sin trötthet. Det var också då jag insåg att det var det här jag ville jobba med.

Läs mer om sköldkörteln och hypotyreos i den här artikeln, som jag är med i, från Medicinsk Access Underfunktion av sköldkörteln – ett underskattat tillstånd