Aug
02

NTH

By

Det finns en övertro på NTH(natural thyroid hormone) som sprids på olika siter och bloggar. Allt passar inte alla och i praktiken är det få patinter som går bra på dessa preparat. Man kan dessutom inte betrakta dessa preparat som naturliga eftersom det rör sig om torkad sköldkörtel från gris eller nöt. I början kan det kännas som en förbättring och senare brukar det plana ut för att så småningom dyka nedåt.

Troligen beror detta på att man bildar antikroppar mot djurpreparaten efter ett tag och i vissa fall kan nedsättningen i allmäntillståndet bli ganska långvarig.

Categories : Uncategorized

Comments

 1. Bertil says:

  Hej Britt-Marie,

  Har du någon referens till att det bildas antikroppar mot det naturliga hormonet från gris eller nöt?

  Bertil

 2. admin says:

  Nej det har jag inte, tror inte det ens är undersökt. Jag skrev troligen i min kommentar ang. NTH baserad på hur pat. mår efter en tid.

  BMT

 3. E says:

  Hej Britt-Marie,

  Jag undrar om du driver någon privat klinik/mottagning och i så fall hur bokar man en tid hos dig.
  Jag tror själv att jag har hypotyreos typ 2. Jag har många symtom men de absolut tydligaste symtomen hos mig är håravfall både av hår på huvudet, ögonfransar och ögonbryn. Jag har även fertilitetsproblem och har ont i mina leder (framförallt knän och fötter). Jag blir inte tagen på allvar hos läkarna och de vill inte se någon koppling mellan alla mina symtom. Läkarna hittar inget direkt fel men när jag senast tog prover för TSH och T4 fritt hade båda dessa gått upp men ligger ändå fortfarande inom referensramarna och därför är det ingen läkare som tror mig. Därför vänder jag mig nu till dig och undrar om du tar emot patienter? om inte, har du tips på bra läkare som jag kan vända mig till? Jag blir väldigt tackasma för svar.

  Tack för en intressant och lärorik blogg!

  MVH / E

 4. Christine says:

  Det här låter ju mkt negativt för alla oss som inte mår bra på enbart levaxin, trots fina blodvärden. Vad är alternativet då, om inte NTH funkar?

 5. Anna Eriksson says:

  Återigen blir alla vi som mår bra på NDT, (långvarigt!) eller NTH som du skriver, osynliggjorda och bortviftade.
  Varför kan vi inte få bestämma och tala om själva vad våra kroppar mår bra av. Även om det är som du skriver, varför får vi inte valet att prova då? Ingen vill ju må dåligt så om det hade varit så som du skriver hade “problemet” (dvs “övertron till NDT) rensat bort sig själv i slutänden.

  Jag mår BRA på NDT. Jag mår INTE bra på syntetiskt skkhormon.

  Möjligen är jag desillutionerad, kanske är det placebo (borde iof fungerat på det andra också eftersom läkaren övertygade mig om att jag skulle bli frisk) men det enda som betyder något i sammanhanget är att jag 1. fungerar med NDT och 2. fungerar inte utan NDT.

  Punkt.

 6. Kicki says:

  Jaha ,,, och vad ska man ta då för att få livet tillbaka?
  Kicki

 7. Mikael says:

  Hej Britt-Marie,

  Kanske du skulle kunna samla ihop din kliniska resultat på ett väl organiserat sätt, för eventuell publicering?
  Du, som jag, har personlig erfarenhet med hypotyreos. Min erfarenhet, (n=1) vilket är är statistiskt linsignifikant, är dock mycket positivt för NDT, och klart sämre för T4, något bättre med tillägg av T3. Jag höll på med T4+T3 i c:a 12 år, min dos var 50+5 mg, plus 100mg Tenormin, då jag illa tålde T4. En besvärande hjärtpalptation som var outhärdlig vid endast 67 ug T4 försvann helt efter jag bytte till NDT, trots att dosen var i beståndsdelar mycket högre, 76 mg T4 plus 18 mg T3. Tre år senare är för mig NDT fortfarande bättre än alternativet.
  Detta betyder naturligtvis inte att alla skulle regera på samma sätt.
  Om inte NDT inte får avsedd effekt finns det troligen andra orsaker till detta. Alternativet med syntetiska hormoner skulle knappast vara bättre? Autoimmuna reaktioner är väl inte omöjliga, mot beståndsdelar från NDT, men mindre sannolika. Grisprodukter i dieten är ingen ovanlighet i icke-muslimska länder, och har funnits i Norden i gissningsvis tusentals år. Resistens mot gris antigener torde vara väl nedärvda? En riktigt kontrollerad studie kanske skulle kunna bekräfta detta. Injicering av NDT skulle troligen ge andra reaktioner, men oralt ser inte möjligheten för allergiska reaktioner särskilt stor.
  När LMV drog in Thyranon 1972, för 41 år sedan, har nog många utövare av läkekonsten som hade primär erfarenhet av detta sedan länge pensionerats.
  Orsakerna till Thyranons avtagande från den svenska marknaden har jag inte sett någon förklaring till. Om detta medel var farligt eller ineffektivt borde väl detta kunna publicerats?
  Thyranon såldes i Sverige at Orion Pharma, men Organon kan även finnas med i bilden.
  https://www.myhealthbox.eu/en/medicine/nvorganon/thyranon/509525#tabs
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/substance_products.jsp?substanceId=IDE4POJYUCQ64VERT1&expandedSubstances=%2CIDE4POJYUCQ64VERT1&expandedProducts=#IDE4POJYUCQ64VERT1

 8. Malin Karlsson says:

  Hej Britt-Marie!
  Jag skulle mycket gärna vilja komma i kontakt med sig via mejl. Hittar dock inte någon mejl adress på denna sida. Du kanske kan mejla mig så kan jag bara svara på det mejlet? Vore mycket tacksam över det.
  Mvh Malin Karlsson