Intressen

Litteratur

Jag har läst säkert 10 000 böcker, nej förresten, det räcker inte, det är långt mer än så. Ett av mina absolut största intressen är att läsa. Jag är helt enkelt en bokslukare, och får aldrig nog av att lära mig mer. Här presenterar jag några böcker för den som vill lära sig mer om hypotyreos.

Hypothyroidism type 2, av Mark Starr.

Den här boken förändrade allt för mig, den fångade verkligen mitt intresse och fick mig att läsa allt jag kom över om hypotyreos. I själva verket var det den som gjorde att jag i slutändan började arbeta med sjukdomen. Det är en grundläggande bok som förklarar hypotyreos typ 2 på ett enkelt sätt.

Hypothyroidism: The unsuspected  illness, av Broda Barnes.

Boken förklarar låg sköldkörtelfunktion på ett enkelt, begripligt språk och hur den kan vara ansvarig för kronisk huvudvärk, upprepade infektioner och andra återkommande problem. Broda Barnes kan sägas vara hypotyreosens fader, expert inom omådet.

Heart attack rareness in thyroid-treated patients, av Broda Barnes.

Låg sköldkörtelfunktion är också en viktig faktor att ta hänsyn till vid hjärtsjukdomar. Boken handlar om Broda Barnes studier, och som titeln avslöjar, att hjärtsjukdomar är ovanligare hos behandlande patienter.

Your thyroid and how to keep it healthy, av Barry Durrant-Peatfield.

En praktisk guide över erkända tecken och symtom på sköldkörtelsjukdom och hur man kan behandla problemet med rätt kost i kombination med moderna västerländska läkemedel.

Solved: the riddle of heart attacks, av Broda Barnes.

Långt före sin tid, beskriver denna bok sambandet mellan hypotyreos och villkor som åderförkalkning och hjärtinfarkt. Det är först nyligen som det medicinska samfundet har börjat göra framsteg för att förstå vad Dr Barnes visste att vara sant för många år sedan.

The great thyroid scandal and how to survive it, av Barry Durrant-Peatfield.

Denna bok är en utmärkt förklarande bok som steg för steg tar dig genom diagnostisering och behandling av sköldkörtelsjukdomar och avslöjar hur dåligt moderna medicinen förstår sköldkörtelsjukdom.

The thyroid paradox, av James Rone.

Boken förklarar alla de olika sätt som din sköldkörtelfunktion kan påverkas och hur standardtest kan kan tolkas felaktigt. Författaren James Rone är amerikansk endokrinolog (hormonexpert).

Solved: the riddle of illness, av Stephen Langer.

Boken förklarar sambandet mellan sköldkörtel och sinne och hur man skiljer mellan låg sköldkörtelfunktion och hypoglykemi (lågt blodsocker). Stephen Langer beskriver också problem i olika organsystem och hur de kan kopplas till sköldkörteln.

Adrenal fatigue, av James Wilson.

En annan bra bok som är lättläst behandlar frågan om stressade/trötta binjurar och hur det kan påverka energinivån i kroppen.

Stop the thyroid madness, av Janie Bowthorpe.

Beskriver hur man ska behandla efter symtom och inte endast efter lab-värden. Janie Bowthorpe har själv hypotyreos och förklarar i sin bok hennes svåra prövning med många års förlamande trötthet, samtidigt som hennes läkare sa till henne att “lab-värdena var normala”. Det visade sig senare att den medicin hon fått inte gav utslag, så när hon senare bytte till en annan upplevde hon extrem förändring.

Friluftsliv

Jag tycker mycket om att vara ute i skogen och plocka svamp, det är jättespännande. Eftersom att mitt andra stora intresse är att laga mat så ligger det ju väldigt nära att gå hem och göra något av de där karl-johan svamparna som man förhoppningsvis hittar.

Att vara ute i naturen är en lisa för själen, att man kan vara ensam med tystnaden och lugnet. När man har med mycket människor att göra, som jag, är det skönt att kunna koppla bort det ett tag och bara få vara ensam.

När jag är på promenad i naturen känner jag harmoni och lugn. Ja, förutom när jag jagar svamp då förstås!

Matlagning

Matlagning är ett annat av mina stora intressen, jag har faktiskt gått på 10 kurser på restaurangakademin med de stora kockarna. Det var verkligen roligt! Så jag lagar mat varje dag, för då vet jag hur det är tillagat. Jag är nämligen väldigt medveten om E-nummer och andra gifter vi får i oss genom maten, det måste man vara uppmärksam på.

Det bästa med matlagning är att det är kreativt, för det är verkligen kreativt att stå framför spisen. Recept är något som är till för att se på ett ungefär vilka ingredienser som ska vara med, inte mängderna för då blir det receptmatlagning och man förlorar kreativiteten. Vin är också ett stort intresse, men bara som förhöjare till maten. De flesta viner kräver faktiskt mat och är inte alls någon höjdare för sig själva.

Och svampen som jag plockat i skogen tidigare samma dag blir oftast svampstuvning, eller omelett. Det är också alltid lyckat som sideorder till vad som helst, kanske fisk eller kött.